فهرست مطالب

نشریه نخبگان علوم و مهندسی
سال هفتم شماره 3 (امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام آقابابایی* صفحات 1-12

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه‌ای سبک‌های دلبستگی در پیش‌بینی مشکلات رفتاری کودکان بر اساس سبک‌های فرزندپروری مادران کودکان دیرآموز بود. پژوهش حاضر در قالب طرح توصیفی-همبستگی با معادلات ساختاری اجرا شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش‌آموزان دبستانی دیرآموز شهر شاهین شهر (142 نفر) در سال تحصیلی 1400-1401 بودند که به صورت سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند، ولی تعداد 100 نفر به پرسشنامه پاسخ گفتند که به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش حاضر، پرسشنامه‌های مشکلات رفتاری کانرز فرم والدین (1978)، سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987)، شیوه های فرزندپروری بامریند (1973) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون‌های رگرسیون چندگانه و معادلات ساختاری با نرم افزارهای spss20 و amos24 انجام شد. طبق نتایج معادلات ساختاری نقش واسطه ای سبک های دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی در پیش‌بینی مشکلات رفتاری کودکان بر اساس سبک فرزندپروری استبدادی مادران کودکان دیرآموز تایید شد. در نتیجه باید مدیران و مسیولان و مشاوران مدارسی که دانش آموز دیرآموز دارند، در موقعیت های رسیدگی به مشکلات رفتاری این کودکان نقش عوامل مرتبط با مادر در بروز این رفتارها را نیز مد نظر قرار و دراین راستا توصیه هایی به خانواده ها ارایه دهند.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، مشکلات رفتاری، سبک های فرزندپروری، کودکان دیرآموز
  • مجتبی خسروی*، پروین شاهرخی قلندر صفحات 13-17

    امروزه با ورود شبکه اجتماعی دانش آموزی (شاد)  بعنوان دستیار معلم در بین جامعه فراگیردر همه هنرستان ها ،موقعیتی بوجود آمده که اموزش و پرورش ناگزیر است تا کارکردهای قابلیتهای جدید پلتفرم شاد را متناسب با نیازهای زمان برای خود برگزینند. از این رو در این مقاله  به بررسی مزایا و معایب قابلیت پخش زنده[1] شاد (لایو استریم) بر یادگیری هنرجویان و به ارایه مجموعه ای از راهبردها و فنون کابردی می پردازد که کاربست آن ها در افزایش کارآیی و اثربخشی هنرآموزان و بهبود کیفیت یادگیری هنرجویان در اموزش الکترونیکی نقش مهمی برعهده دارد. این پژوهش مباحثی چون مزایا و قابلیهتای پخش زنده وراه های افزایش ارتباط هنرآموزان و هنرجویان ، تشویق هنرجویان به همکاری در نحوه ارایه پخش زنده و ترغیب هنرجویان به یادگیری فعال،  پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: پخش زنده، لایو استریم، شاد، چالش و فرصت
  • یوسف آقائی پور، مسعود پیردستان* صفحات 18-39

    هدف از در این مقاله به ارایه و حل مدل ریاضی برای مسیله مکان یابی، تخصیص ، مسیریابی در شبکه لجستیک معکوس جمع آوری خودروهای فرسوده با استفاده از الگوریتمهای فراابتکاری ؛ در ایران پرداخته شده است که این مدل شامل اهداف بیشینه سازی سود شبکه، کمینه سازی اثرات زیست محیطی و بیشینه سازی سود اجتماعی می باشد. ابتدا مدل ریاضی سه هدفه با پارامترهای فازی ارایه گردیده است و سپس با استفاده از دو الگوریتم دسته میگوها که به اختصار KHA نامیده می شود؛ و الگوریتم NSGA-IIکه نسخه چند هدفه الگوریتم ژنتیک می باشد، حل گردیده است. همچنین در این تحقیق جهت محاسبه پارامترهای مربوط به اثرات زیست محیطی و اجتماعی به ترتیب از روش های LCA و AHP استفاده شده است. پس از حل مدل، مقایسه نتایج این دو الگوریتم نشان داد، کیفیت جواب تولید شده توسط الگوریتم بهینه سازی دسته میگوها بهتر از الگوریتم NSGA-II بوده و الگوریتم دسته میگوها توانایی بالاتری جهت استخراج، اکتشاف و دستیابی به جوابهای باکیفیت تر نسبت به الگوریتم NSGA-II دارد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک معکوس، الگوریتم فراابتکاری، اثرات زیست محیطی، خودروهای فرسوده
  • محمود قاسمی، میر ابوالفضل مختاری* صفحات 40-49

    مدل‌سازی جعبه خاکستری توجه فزاینده‌ای را به خود جلب کرده است تا از داده‌ها برای بهبود درک فرآیند استفاده کند. رویه فعلی اغلب از مدل های جعبه سفید برای پیش بینی رفتارهای فرآیندی استفاده می کند. این مدل‌های مکانیکی مبتنی بر درک فیزیکی و مطالعات تجربی هستند، اما گاهی اوقات منجر به عدم تطابق مدل سیستم می‌شوند. مدل‌های جعبه سیاه می‌توانند به عنوان جایگزین عمل کنند، اما اغلب از تعمیم و تفسیرپذیری ضعیف رنج می‌برند. برای ترکیب این دو تکنیک، مدل‌های جعبه خاکستری برای استفاده از داده‌های فرآیند و در عین حال حفظ درجه‌ای از درک فیزیکی سیستم ایجاد می‌شوند. در این مقاله، رویکردی مبتنی بر مدل جعبه خاکستری برای یک راکتور شبیه‌سازی شده اعمال و آزمایش می‌شود. تمام بخش‌های شناخته‌شده فرآیند بر اساس اصول مدل های مکانیکی هستند و بخش‌های ناشناخته باقی‌مانده توسط مدل‌های جعبه سیاه متشکل از یک شبکه عصبی مدل‌سازی می‌شوند. استفاده از مدل‌های جعبه خاکستری می‌تواند سود عملیاتی را برای تمام شرایط در نظر گرفته افزایش دهد.

    کلیدواژگان: مدل سازی جعبه خاکستری، شبکه های عصبی مصنوعی، ویژگی های برون یابی، راکتور توام با مخزن دائم
  • قاسم منافی شرف آباد* صفحات 50-58

    یکی از فعالیت های ضروری در مدیریت پروژه، مدیریت ریسک پروژه است. مدیریت ریسک بر شناسایی و ارزیابی ریسک‌ها برای پروژه و مدیریت امکان آن ها برای به حداقل رساندن تاثیر بر پروژه تمرکز دارد. هیچ پروژه ای بدون ریسک وجود ندارد؛ زیرا تعداد بی نهایت رویداد وجود دارد که می تواند تاثیر منفی بر پروژه داشته باشد. در مقاله حاضر که به شیوه مروری- توصیفی با استناد بر مطالعات کتابخانه ای نگاشته شده، ابتدا به بررسی مفهوم ریسک، ماهیت ریسک پروژه، انواع ریسک ها در پروژه پرداخته شده، در ادامه مدیریت ریسک، مدیریت ریسک در پروژه ها و فرآیند مدیریت ریسک در پروژه ها به بحث گذارده شده و در نهایت برنامه مدیریت ریسک پروژه اجملا مورد بحث و بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: چارچوب نظری، پروژه، مدیریت ریسک، مدیریت ریسک پروژه
  • احسان برنجکار*، فرزاد مرادی فر صفحات 59-73

    ضریب بازیافت (RF)، در موفقیت مهندسی و اقتصادی هر فاز عملیاتی در فرایند تولید نفت و گاز اهمیت به سزایی دارد. از انجایی که ارتباط میان متغیر های ورودی و ضریب بازیافت به صورت پیچیده و غیر خطی میباشد، پیش‌بینی این متغیر به اسانی امکانپذیر نیست. از سوی دیگر ضریب بازیافت همواره تحت تاثیر متغیرهای زیادی از جمله نوع فرآیند بازیافت، نوع مخزن، خواص سیال، ناهمگنی مخزن، عمق و ضخامت ان میباشد که لازم است در فرایند مدلسازی مد نظر قرار گیرند. متداول ترین و جامع ترین روش در تخمین ضریب بازیافت، آزمایشات انجام شده در محیط آزمایشگاهی یا شبیه سازی های عددی مخزن یا ترکیبی از هر دو این روش ها میباشد که هر کدام به دلیل نیاز به داده ها، شرایط مرزی و اثرات مقیاس محدودیت های خاص خود را دارند. در این مطالعه از مدلهای مبتنی بر سیستم استنتاج فازی نوع سوگنو و ممدانی به همراه یک مدل رگرسیونی ساده به منظور تخمین ضریب بازیافت با استفاده از داده های جمع اوری شده از ادبیات تحقیق استفاده گردید. در ادامه عمکرد مدلها بوسیله شاخص های آماری مورد ارزیابی قرار گرفت تا دقیق ترین مدل برای تخمین این فاکتور کلیدی معرفی شود. نتایج بدست امده ثابت کرد که سیستم فازی ارایه شده در این مقاله عملکرد بهتری نسبت به مدلهای رگرسیونی ساده ارایه میکند که میتوان از ان به عنوان یک ابزار مناسب برای تخمین این فاکتور کلیدی استفاده نمود. علاوه بر این نتایج بدست امده از حساسیت سنجی متغیر ها، به درک تاثیر ورودی های مختلف بر روی ضریب بازیافت بسیار کمک میکند.

    کلیدواژگان: ضریب بازیافت، سیستم استنتاج فازی، افزایش برداشت، مدلسازی، تزریق گاز
  • یوسف آقائی پور، مسعود پیردستان* صفحات 74-88

    در این مقاله تجزیه و تحلیل نرم افزاری ارتعاشات آزاد و اجباری دستگاه دریل به روش المان محدود بررسی شده است. دستگاه دریل برای سوراخکاری انواع قطعات با ابعاد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. قطعه کار روی میز ثابت ماشین دریل قرار گرفته وابزارکه همان مته می باشد با حرکت به داخل قطعه باعث سوراخ شدن آن می گردد. دراین نوع دستگاه می توان سوراخ های با تلورانس بسته و دقت ابعادی بسیار بالا تولید نمود. بنابراین محاسبه نیروهای سوراخکاری و تحلیل ارتعاشات دستگاه و بهینه سازی آن به ایجاد سطوح و سوراخ های با کیفیت و با دقت بالا کمک می کند. هر چند در کارهای قبلی میزان نیروهای سوراخکاری و تاثیر پارامترهای مختلف بر روی دقت و کیفیت سوراخ بررسی شده است اما ارتعاشات آن بررسی نشده است. در این تحقیق ابتدا معادلات ارتعاشی اجزای مختلف دستگاه نوشته شده و سپس ارتعاشات آزاد و اجباری به دو روش تحلیلی و نرم افزاری (ANSYS) بررسی شد. فرکانس های تحریک در ماشین مورد  نظر بدست آمد و هنگام آنالیز هارمونیک، فرکانس های طبیعیای مورد بررسی قرار گرفت که نزدیک به فرکانس های بالا بودند. مقادیر جابجایی ماشین دریل در محدوده فرکانسی فوق بررسی شد و جابجایی کلی ماشین دریل در فرکانس تشدید نمایش داده شد.

    کلیدواژگان: ارتعاشات آزاد و اجباری، دستگاه دریل، تحلیل نرم افزاری، المان محدود
  • سید رحیم بهارآور، محمد بیکی* صفحات 89-98

    در این تحقیق در مورد بررسی چسبندگی و مقاومت بین بتن های گوگردی و آسفالت تعمیری تحت تاثیر پودر سیلیس ترکیبی در بتن گوگردی مطالعه شده است که مجموعا 14 عدد قالب مکعبی از جنس چوب به ابعاد10 سانتی مترمکعب ساخته شده است. که برای آزمایش مقاومت فشاری، آزمایش ذوب و انجماد و چسبندگی مورد استفاده قرار می گیرد. در این ترکیبات دو مخلوط زیر به عنوان نمونه شاهد بوده اند که یکی از این نمونه ها گوگرد خالص  و دیگری آسفالت قیری خالص بوده است، و در قالب های دیگر نصف قالب را از آسفالت پر می کنیم و نصف دیگر از قالب را با درصدهای متفاوت از گوگرد و سیلیس پر کرده و مورد آزمایش قرار می دهیم. در این تحقیق طرح اختلاط آسفالت قیری ثابت بوده است، ولی طرح اختلاط بتن گوگردی در استفاده از نسبت های گوگرد و سیلیس متفاوت می باشد. هدف ازین تحقیق استفاده از بتن گوگردی به جای آسفالت قیری در خرابی های آسفالتی می باشد که دارای مقاومتی به مراتب بالاتر از آسفالت قیری می باشد، بخصوص در محل سرعت گیرها که به علت ترمز کردن اتومبیل ها باعث جمع شدگی آسفالت می شود وبا توجه به این که بتن گوگردی یک بتن ارزان قیمت تر نسبت به آسفالت قیری می باشد و همچنین دارای مقاومت بالایی است جایگزین مناسبی برای آسفالت قیری در خرابی های آسفالت می باشد.

    کلیدواژگان: بتن گوگردی، پودر سیلیس، آسفالت تعمیری، مقاومت، چسبندگی
  • علیرضا محمدیان پورطالاری صفحات 99-117

    چشم ها از اعضای اصلی سیستم بینایی‌ هستند که با شناسایی ، دریافت و پردازش نور و تبدیل آن به پیام های الکتروشیمیایی در سلول ‌های عصبی ، جزییات دیداری را برای موجودات زنده فراهم می‌کنند. چشم با وجود اندازه کوچکی که دارد یک سیستم بیولوژیکی پیچیده به شمار می‌آید و تا کنون مدل های اپتیکی مختلفی برای بررسی ویژیگی‌های فیزیکی آن ارایه شده است.  بیوفیزیک بینایی شاخه ای در حال رشد از بیوفیزیک و فیزیک پزشکی است که به مطالعه و بررسی عملکرد سیستم بینایی ، اپتیک چشم و سنجش کیفیت بینایی می پردازد و در سالهای اخیر با توجه به افزایش روز افزون جراحی ها بر روی چشم ، از اهمیت زیادی برخوردار شده است. در این مقاله ، قوانین فیزیکی و محاسبات ریاضی حاکم بر برخی از مدل های اپتیکی چشم انسان که شامل سطوح انکساری کروی و مقاطع مخروطی برای قرنیه و عدسی می باشند ، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که مدل های اپتیکی با مقاطع مخروطی نسبت به  مدل های کلاسیک کروی ، می توانند تصحیح عیوب انکساری دقیقتری را برای درمان بیماران چشمی در جراحی های مربوط به قسمت قدامی چشم فراهم نمایند و برای ارایه خدمات بهتر درمانی بسیار مفید باشند. این مدل های پیچیده فقط از جنبه تیوری مورد بررسی قرار گرقته اند و استفاده از آنها در شرایط بالینی ، نیاز به اندازه گیری های بسیار دقیق و تخصصی در کلینیک های چشم پزشکی دارد.

    کلیدواژگان: بیوفیزیک، سیستم بینایی، چشم، مدل های اپتیکی
  • آیدین مرادخانی*، سجاد محمدی صفحات 118-124

    ساختار میکروبیوسنسورها و همینطور میکروبیولوژی در تمام ارگانیسم ها به صورت حیاتی است،  ساختار زیستی میکرو ارگانیسم ها به صورت دامنه ی رشد و اخیرا در قارچ ها به خصوص در  میکروارگانیسم ها مورده استفاده قرار گرفته است علاقه مند بودن استفاده از قارچ ها در تولید نانو ذرات و همینطور وجود آنزیم ها در خود میکروارگانیسم ها و همینطور سهولت کار در آزمایشگاه باعث شده است که بیشتر محققین به این سمت حرکت بکنند چرا که دستکاری ژنتیکی ارگانیسم های یوکاریوتی برای شناخت بیشتر آنزیم ها و به ویژه نانو ذرات بسیار سخت تر از پروکاریوت ها کاربردی شده اند یون های فلزی با واکنش وتشخیص دو نوع ماده که (genera) نامگذاری شده است صورت گرفته و این واکنش ها با یون های فلزی محلول نظیر (HAuCL4) و هیمنطور Ag+ مقادیر قابل ملاحضه ی نانو پودرهای فلزی به صورت داخل سلولی و خارج سلولی تولید می شود کل این واکنش برای تولید نانو ذرات طلا به صورت داخلی می باشد برای تشخیص این فرایند می توان گفت با رنگی شدن زیست توده به شکل ارغوانی که پس از مواجهه با محلول آبی 10-4 مولار HAuCL4 صورت می گیرد انجام شده و باعث تشکیل نانو ذرات طلا می شود در حقیقت می توان گفت هدف از شناخت یا دستکاری ژنتیکی و عملیات های بیولوژیکی در نانو در این مباحث ساختاری هدف که علم و تحقیقات آزمایشگاهی قادر باشد از طریق دی ان ای بتواند جهت مقاصد پزشکی استفاده کند این پژوهش در راستاس پزشکی نوین می باشد

    کلیدواژگان: نانو، بیوسنسورها، پزشکی مدرن، سنتز، آنزیم ها